sobota 27. dubna 2013

Běžecká knihovnička

Není nic lepšího před operací kolene, než probírat se všemi knihami o běhání, co člověk má doma. Tím spíš, že mi ta operace vystaví distanc od běhání přinejlepším na dva měsíce a přinejhorším navždy. Dospěl jsem k názoru, že je za tím má podvědomá snaha dát koleni najevo, že se s ním nadále počítá a tudíž že se má snažit dát dokupy, pokud možno zcela a rychle….
Uvedeny chronologicky tak, jak jsem je získával.

Christopher McDougall
Born to Run – Christopher McDougall
Tuhle knihu má doma snad každý druhý běžec. Světový bestseller o mexických domorodcích a fenoménu běhání na boso (barefoot) s sebou kromě zvýšeného odbytu pětiprsťáků od Vibramu a zahájení dovozu semínek chia za jiným účelem, než jako krmivo pro ptactvo přinesl také sezónní nárůst počtu zranění achilovky, lýtkových svalů a plantární fascie.Kniha je napsaná tak dobře, že jí jedním dechem přečetli nejen mí běhající známí, ale i lidi, které jsem nikdy neviděl běžet dál než na tramvaj. Bod pro McDougalla. Kdo trochu sleduje ultrascénu, tak zaregistroval v minulém roce dvě události s knihou úzce související. Ta dobrá: Dan Orálek v závodě CCUM 2012 (Copper Canyon Ultramarathon) obsadil druhé místo. Napsal o tom moc pěkné povídání na tři doby: 1, 2, 3
Ta špatná: na konci března zemřel hlavní ‚hrdina‘ knihy, Micah True aka Caballo Blanco (krátký článek od Dana Orálka na běhej.com).
Kdyby nic jiného, Born to Run donutí člověka zamyslet se nad tím, co obouvá na nohy.
Hodnocení: 9/10 – bod dolů proto, že v některých částech je realita poupravená, aby byla víc fancy.

Marshall Ulrich
Running on Empty - Marshall Ulrich
Podtitul: An Ultramarathoner's Story of Love, Loss, and a Record-Setting Run Across America.
Napadlo vás někdy udělat něco šíleného? Třeba přeběhnout Ameriku, nebo – protože to je blíž – oběhnout dokola Evropu? Tak si přečtěte tuhle knihu. Jestli vás to nepřešlo, přečtěte si jí ještě jednou. Kromě popisu průběhu celé akce kniha na konci obsahuje velmi pěkný přehled stravy a hlavně soupis zranění, která Marshalla na přeběhu Ameriky doprovázela. Ještě že v knize nejsou fotky.
Hodnocení: 10/10 – ponaučení: velké a bláznivé výkony prostě bolí a nepatří mezi nejzdravější činnosti.

Kosmas
Běhat – Jean Echenoz
Podtitul: Románová pocta Emilu Zátopkovi.
Život Emila Zátopka jde stručně shrnout asi takhle: co Tě nezabije, to Tě posílí, ať už to jsou němci, nebo komunisti. Člověku se při čtení jednak otvírá kudla v kapse, jednak nechápe, jak je možné, že ve světě se o Zátopkovi mluví snad víc, než u nás. Kniha je psaná zvláštní formou, sice ve třetí osobě, ale velmi často jsou popisovány Zátopkovy vnitřní pocity a myšlenky.
Hodnocení: 7/10 – obsahově moc fajn, styl mě ale nezaujal.




Bookdepository
What I Talk About When I Talk About Running – Haruki Murakami
Knížka různých reflexí na téma běhání od raketově stoupajícího japonského autora. Nebo možná už tak moc nestoupajícího, kdo se v tom má vyznat. Nic vysloveně objevného, ale docela pěkně se čte, hlavně když si po přečtení určité pasáže můžu říct ‚hele, já taky…‘
Hodnocení: 7/10 – nebýt od Murakamiho, asi by to takový trhák nebyl.



kniha.cz
Běhání s Keňany – Adharanand Finn
Kniha, která se podle mě tak trochu veze na vlně obliby Born to Run a to do té míry, že i způsob vyprávění je shodný (velký závod a pak retrospektiva, která velkým závodem končí). Běžec a novinář Finn se vydá na pár měsíců žít do Keni, aby zjistil, proč keňští běžci dominují současné běžecké scéně. Stručně lze říct, že ze stejných důvodů, proč gymnastice dominuje Čína a okolní státy – je to jediný způsob, jak se zvednout nahoru.
Hodnocení: 8/10 – Born to Run po keňsku, nic víc, nic míň.

2 komentáře:

  1. No, myslím, že ti chybí jedna základní kniha.
    Tim Noakes Lore of Running
    http://www.amazon.com/Lore-Running-4th-Timothy-Noakes/dp/0873229592
    Sam

    OdpovědětVymazat
  2. Same, máš samozřejmě pravdu. Lore of Running nemůže chybět - jen jsem o ní ještě nestihnul napsat. Ale mám jí tu otevřenou (poslední dobou skoro pořád) a pracuju na tom.
    Michal

    OdpovědětVymazat