pondělí 5. září 2011

Jak vytěžit maximum z minima - NB Minimus MT10

Upozornění: máte-li sklony k závislostem, nebo máte-li neodrostlé děti, přečtěte si ve vlastním zájmu varování na konci recenze... ;-)

Poměrně brzo po koupi Vibram FiveFingers KSO jsem zkonstatoval, že na nějaké dlouhé běhy to není to pravé makové a že by to chtělo ještě nějaký mezistupeň. Poté, co Michal Dobiáš (Trailpoint) ohlásil v ČR první páry New Balance Minimus, dost opěvovaných bot, které navíc obouvá i Tony Krupicka, bylo už jen otázkou času, kdy sám sebe přesvědčím, že je prostě musím mít. Nakonec se jako ideální omluva pro další utrácení ukázaly narozeniny ;-) S testováním jsem čekal až po Nike Run Prague, abych náhodou nepodniknul podobnou šílenost, jako když jsem poprvé obul FiveFingery, a neskončil zas s úplně oddělanýma nohama.
Optické kritérium (tedy: kouknu a vidím)
New Balance označuje Minimus MT10 jako barefoot boty, vzhledem k parametrům patří ale přecejen spíš do kategorie transition. Botky váží pěkných 200 g, tloušťka podrážky je 15 mm pod patou a 11 mm pod špičkou, což dává téměř neznatelný 4mm rozdíl. Podrážka od Vibramu je tvořená sítí jen nepatrně vyčnívajících špuntů, mezi nimi je měkká. Směrem ke špičce se lehce zvedá a přechází do rozumné ochrany palce. Mezistélka tvořená EVA tlumí jen minimálně, aby si člověk neotřískal chodidlo když dojde na asfalt. Vršek boty tvoří EVA mřížka potažená hustou síťovinou, na několika místech je vyztužený pásky. Jazyk je všitý a tvořený stejnou síťovinou jako celá nártová část boty. Vnitřek boty je hladký, což je předpokladem pro bezproblémový běh naboso. Na vnějším boku botky je velké stříbrné "N", které na první pohled vypadá jako z reflexního materiálu, což ovšem první pokusy nepotvrdily (ale zatím ani nevyvrátily).

New Balance Minimus MT10

Na první pohled je vidět
širší špička boty

Segmentovaná podrážka od Vibramu

Mezi "špunty" je podrážka měkká

Celá bota je ohebná a nijak
nebrání pohybu chodidla

Detail měkčení paty

Pásek v oblasti metatarzů drží nohu
pevně v oblasti nártu

Detail síťování na špičce a na bocích
Běh
Zatím ještě nejsem úplně odvázaný z běhání bez ponožek, takže beru velmi tenké cyklo. První pocit: takhle příjemně mi naposled padnuly bačkory ve školce. Druhý pocit: je jasně cítit pásek v oblasti metatarzů - doslova fixuje nárt a brání prstům v obutí až nadoraz. Po dotažení tkaniček se pocit ještě násobí. Bota pevně drží na noze, ale prsty mohou volně pracovat. Pata je vyměkčená tak akorát. Pocit z běhu je naprosto dokonalý. Jedná se opravdu o transition model. Bota dovolí jak běh zcela po špičkách, tak dopad na střední část nohy - a narozdíl od FiveFingerů si nechá líbit i nějaký ten dopad na patu, když už přijde únava. Je to ale jako jízda se zataženou ruční brzdou. Při pokusu o dlouhé kroky a dopad na patu mi přišlo, že je bota prostě líná a pomalá, zatímco při dobrém došlapu člověk musí skoro brzdit. Protože jsem po sobotní desítce, vynechal jsem kopce. Ale jinak terén, lesní cesta, asfalt - všecko v pohodě, pocit téměř shodný s během naboso, jen bez nepříjemných pocitů při došlapu na kámen nebo větvičku. Už se těším na nějaký delší výběh.


Varování - verdikt
New Balance Minimus MT10 jsou jako droga. Až budu mít děti, nesmějí se k těmhle botám dostat dřív, než si v životě něco prožijou. Jinak by to pro ně mohl být nejsilnější zážitek a děcka by skončila jako asociální závisláci, co budou celej den jen čekat, než si odpoledne šlehnou další běžecký workout... ;-)

Žádné komentáře:

Okomentovat